Till ca 6 dl saft plockar du 1 liter rosenblad. Bladen behöver inte vara jättefina. Bladen lägger du i en bytta. Koka upp 6 dl socker och 5 dl vatten och tillsätt 4 tsk citronsyra. Sockerlagen häller du på bladen. Låt stå i 3 dagar.
Sila bort bladen och koka upp saften och häll på flaskor. Innan jag häller på flaskor värmer jag upp flaskorna i ugnen på 70 grader och sköljer därefter med atamon. Saften är supergod att blanda till vin. Den går att frysa in.
Rosgele gör jag så här: 3 dl rosblad som får koka med 3 dl vatten i ca 10 minuter. Sila ner blandningen i en ny kastrull och tillsätt 3 dl socker. Koka allt i ca 20 minuter eller tills att geleprovet lyckas.Häll i rena burkar. Väldigt gott till ljust kött som kyckling, men också till ostar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar